Pandemi özgün tasarımları öne çıkardı

İKO Mücevher Akademisi’nde elde mücevher tasarımları dersleri verecek olan mücevher tasarımcısı Derya Alantor, pandemi sürecinde çıtır tarzı ürün grupları ve gurmet zincir modellerine ilginin artığına dikkat çekiyor. Tasarımcı Alantor’a göre, pandemide, daha iyi satış yapabilmek için özgün tasarımlara daha fazla ihtiyaç duyulmuş.

Derya Alantor:

Derya Hanım, öncelikle tasarımcı olma hikayeniz nasıl başladı?
Aslında, moda tasarımcısı olmaktı hayalim. Cağaloğlu Anadolu Moda Tasarımı Meslek Lisesi Moda ve Sanat Eğitimi Merkezi’nde okuyordum. Liseden mezun olduktan sonra Ankara Gazi üniversitesi Takı Teknolojisi Tasarım Bölümü’nü tercih ettim. Çünkü, okul ek puan veriyordu ve ilgimi çekti. Ardından Mersin Üniversitesi Takı Tasarımı’nı bitirdim. Hayalimdeki meslek değildi; ama takı tasarımını tercih ettiğim için hiç pişman olmadım ve çok severek yapıyorum işimi.

Tasarımcı olarak ilk imza attığınız model ve koleksiyon neydi?
Tasarımcılığa başladığım dönemde firmalar, koleksiyon mantığında çalışmıyordu. Dolayısıyla bir koleksiyonum olmadı; fakat pres modeller yapan bir firmada çalıştığım için ilk hayata geçmiş ürünüm pres set oldu.

Hayallerinizle imza attığınız ve satmaya kıyamadığınız bir modeliniz oldu mu hiç?
Evet, satmaya kıyamadığım acaba kendim mi ileride üretsem dediğim çok modelim oldu. Fakat, nasılsa sürekli tasarladığım için daha güzelini tasarlarım diye kenara koyma düşüncesinden vazgeçtim.

Tasarım yaparken kullanmayı çok sevdiğiniz değerli maden veya taşlar var mı?
Tasarımda değerli taşları kullanmayı çok seviyorum. Özellikle yakut, safir ve zümrüt taşlarıyla mücevher tasarlamak beni çok mutlu ediyor. Üniversitede de hep tasarımlarımda değerli taşlar kullanırdım ve bir keresinde hocam bana, ‘Sen kraliyet ailesine çalışmalısın.’ demişti.

Sizi en çok hangi değerli taş etkiliyor?
Beni en çok etkileyen taş safirdir. Takıya çok takıştırdığım bir renktir çok asil ve zarif buluyorum.

Yeni çıkardığınız veya üzerinde çalıştığınız bir koleksiyon var mı?
Evet, şu an üzerinde çalıştığım bir koleksiyonum var. İsmi ‘Hasret’;fakat müşteri hassasiyeti açısından bu koleksiyon hakkında detaylı bilgi veremiyorum.

Pandemi süreci, tasarım ve özgün tasarımlı ürünlere bakışı nasıl etkiledi?
Pandemi sürecinde sektörde bir durgunluk yaşandı. Fakat, bu özgün tasarımları etkilemedi, bakış değişmedi. Yani, tam tersi daha iyi satış yapabilmek adına özgün tasarımlara daha fazla ihtiyaç duyuldu. İşler tıkırında olduğu zamanlarda zaten var olan ürünleri satıyorlar, yeni bir ürüne ihtiyaç duyulmuyor; ancak işler durduğunda ne yapabiliriz sorusu başlıyor, o zaman da yeni model arayışı devreye giriyor.

Pandemi sonrası hangi tür ürün tarzları öne çıkıyor?
Pandemi sürecinde öne çıkan gurmet zincirler oldu. Birçok firma, gurmet zincir üretiyor. Gurmet zincir; iç içice geçmiş halkalar topluluğu, geniş halka zincirlerden oluşuyor. Bu model tarzlarını geliştirme çabasındaki firmalar, daha farklı nasıl yaparız, nerelerde kullanırız, aralarına neler katabiliriz arayışı içerisindeler. Moda; şu anda zincir modeller, bunları ünlü blogerlardan da takip edebilirsiniz. Trend zincirli ürünlerin yanı sıra çıtır ürünler, ince zarif yüzükler, çıtır figürlü kolye uçları… Altın fiyatlarının yükselmesiyle biraz da çıtır ürünler tercih edilmeye başlandı. Bu böyle de devam edecek gibi, hem görsel anlamda güzel olması hem de fiyatın daha makul olması biraz bu trende itiyor gibi.

Altın takı ve mücevherde yüksek katma değerli üretimde tasarımın yeri ve önemi nedir?
Yüksek katma değerli tasarımın yeri tabii ki de büyük önem arz ediyor. Üzerinde düşünülmüş ona bir anlam yüklenmiş özel tasarımlar elbette ki daha katma değerli oluyor. Günümüz teknolojisi kullanılarak; artık yapılamayacak ürün yok firmalar yeni yeni makinelere ciddi yatırımlar yapıyorlar. Teknolojide tasarımla birleşince katma değer kaçınılmaz oluyor.

Markalaşma hikayelerinde tasarım nasıl bir yer alıyor?
Markalaşma; pazarlama ve iş geliştirme için esastır. Markalaşmada tasarım büyük rol oynar. Örneğin; A firması için bir ürünü gördüğümüzde bu A firmasının ürünü diyebiliyorsak bu o markanın tasarımla bütünleştiğini gösterir.

İKO’da devam eden Mücevher Akademisi’nde de elde mücevher tasarımı dersleri vereceksiniz? İlk ders, ne zaman başlıyor?
İlk dersimizin eylül ayı içerisinde başlaması bekleniyor.

İKO Mücevher Akademisi’nde verilen eğitimler, Kapalıçarşı ekolünün yarınlara taşınması ve sektörün güçlü bir şekilde geleceğe yürümesine nasıl bir katkı sunacak?
İKO’da verilen bu eğitimler sonrasında firmalar, vizyonlu, yenilikçi fikir sahibi tasarımcılarla buluşacak, onlarla ilerleme imkanı bulacaklar diye ümit ediyorum. Zaten, tasarım ve üretim konusunda Türkiye olarak çok gelişmiş ve ileri bir seviyedeyiz. Tasarıma ve tasarımcıya verilecek değerle de daha ileriye gideceğimize inanıyorum. Her firmanın özgün tasarımlara imza atmak için mutlaka tasarımcı çalıştırması gerekiyor.

Bu kursta kursiyerler neler öğrenecek?
Kursta öğrenciler, bir ürünü tasarlarken hangi yollardan geçiliyor onu öğrenecekler. Ürünün araştırma ve eskiz aşamaları, sonra nasıl geliştirileceği, birebir ölçülerde nasıl çizileceği, ürünün renklendirilmesi, koleksiyon hazırlama aşamaları, pres, döküm, elektroform, elektrofüzyon arasındaki farklar ve bu farklara göre çizimler, boyama teknikleri kısacası sektörde tasarımcı olarak çalışabilecek kazanıma sahip olmayı öğrenecekler.

#INSTAGRAM'DA BİZİ TAKİP EDİN