‘China Chic’ trendi, gençlere altını sevdirdi

‘China Chic’ trendi, gençlere altını sevdirdi

Çin’in genç nüfusun öncülüğünde yeni bir altına hücum dalgası yaşanıyor. “Guochao” ve Çin Şıklığı olarak geleneksel Çin tarzını modern stillerle birleştiren moda trendi altın takıyı gençler arasında popüler hale getirdi. Ülkedeki altın takı talebinin önemli bir bölümü 25-34 yaş grubu oluştururken, alım yaşının daha da düşmesi bekleniyor.

 

Altın takı tüketimi 706 ton
Çin Altın Birliği’ne göre, 2023 yılında ulusal altın tüketimi yıllık yüzde 8,78 artışla yaklaşık 1.090 tona ulaştı. Toplamda, altın takı tüketimi yıllık yüzde 7.97 artışla 706.48 tona, eski külçe ve madeni paralar ise yıllık yüzde 15.7 artışla 299.6 tona ulaştı.

 

25-34 yaş arası genç nüfus altın tüketiminin ana gücü haline geldi ve bu kesimin yaptığı alımların toplam içindeki payı yüzde 16’dan yüzde 59’a çıktı. Altın Birliği’ne göre, gelecekte 25 yaşın altındaki tüketiciler altın alımlarında en büyük güç haline gelecek.

 

Çinli gençler arasında artan altın talebinin arkasında çeşitli faktörler rol oynuyor.China Chic olarak bilinen geleneksel Çin kültürü ve modern tasarımları birleştiren trend nedeniyle kuyumcular, daha şık altın takılar tasarlamak için ellerinden geleni yapıyorlar ve giderek daha fazla genç tüketicinin ilgisini çekiyorlar.

 

Yatırım aracı olarak popülerliği artıyor
Ayrıca, genç Çinliler altının sermaye piyasasında son yıllarda gösterdiği yükseliş performansı nedeniyle altını bir yatırım aracı olarak görüyor. Shanghai Altın Borsası’ndan elde edilen veriler, yüzde 99,99 saf veya üzeri altının fiyatının, 2023 başındaki açılış fiyatına göre, yüzde 16.69 artışla Aralık 2023 sonunda gram başına 479, 59 yuan seviyesinde kapandığını gösteriyor.

 

Altın perakendecisi Xia Liuxia’ya göre, değeri 2.000 yuan ile 3.000 yuan arasında olan saf altın kolyeler, bilezikler, yüzükler  ve diğer ürünler genç tüketiciler arasında en popüler ürünler. Şık ve yenilikçi tasarımlar özellikle tercih ediliyor.

Kaynak: NB Ekonomi Gazetesi

#INSTAGRAM'DA BİZİ TAKİP EDİN