İKO, Özbekistan kuyumculuğunun yapılanmasında aktif rol alıyor

İKO, Özbekistan kuyumculuğunun yapılanmasında aktif rol alıyor

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şhavkat Mirzayoyev ile görüşen İKO Başkanı Mustafa Atayık ve YK üyeleri, İstanbul Kuyumcular Odası’nın sahip olduğu yarım asırlık sektörel birikim ve imkanlarını kardeş ülke Özbekistan’ın kuyumculuk sektöründeki gelişmelerine katkıda bulunmak üzere ortak çalışma kararı aldı.

 

Türk kuyumculuk sektörünün en önemli temsil kuruluşu olan İstanbul Kuyumcular Odası (İKO), yarım asırlık mesleki deneyimini yurt dışına taşıyor. İKO Yönetimi, dünyanın ilk 10 altın üreticileri arasında bulunan Özbekistan’ın kuyumculuğunun gelişmesi ve yasal altyapısının kurulması için ortak bir çalışma yürütüyor.  Mustafa Atayık yönetimindeki İKO Yönetimi, karşılıklı işbirliği kapsamında geçtiğimiz ay önce Özbekistan’dan gelen heyeti ağırlamış, ardından ise Özbekistan Cumhurbaşkanı Şhavkat Mirzayoyev’in daveti üzerine Özbekistan’na giderek hem Cumhurbaşkanı Mirzayoyev ile görüştü, hem de Taşkent, Namangan ve Semerkand kentlerindeki kuyumcu işletmelerini yerinde inceledi.

 

İKO Yönetimi, Cumhurbaşkanı Mirzayoyev ile görüştü
Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Şhavkat  Mirzayoyev’in daveti üzerine İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, Yönetim Kurulu Üyeleri; Mehmet Emin Alkan, Ali Sayat, Garbis Gedikoğlu ve Başkanlık Başdanışmanı Ali Ramazan Şanto’dan oluşan Heyet, Özbekistan’a giderek Taşkent, Namangan ve Semerkand’ta yaptığı ziyaret ve toplantılarla sektörün mevcut yapısı ve yeniden yapılanmada izlenecek yol haritası hakkında önemli bilgilere ulaştı. İKO Başkanı Atayık ve YK üyelerinin Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirzayoyev ile yaptığı görüşmede, ‘Yeni Özbekistan’ projesi kapsamında, İstanbul Kuyumcular Odası’nın sahip olduğu birikim ve imkanlarını kardeş ülke Özbekistan’ın kuyumculuk sektöründeki gelişmelerine katkıda bulunmak üzere birlikte çalışma kararı alındı. İKO Heyeti, Özbekistan ziyaretinde ayrıca, bir mücevher şirketinin üretim tesislerinin açılışına da katıldı.  İşbirliği kapsamında önümüzdeki ay içinde karşılıklı heyetler arası yapılacak görüşmeler ve ortak çalışmalar sonucunda tüm ülke kurum ve kuruluşlarıyla birlikte ortak bir yol haritasının çizilmesi planlanıyor. Mustafa Atayık başkanlığındaki Heyet, Özbekistan Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı’nın katılım gösterdiği başka bir açılış törenine de davet edildi. İKO Heyeti, bir ay sonra işbirliği imkanı ve

 

İşbirliğinin temeli İstanbul’da atıldı
Ülkelerinde kuyumculuk sektörünün gelişmesi için Türkiye’nin bu alandaki deneyimlerinden yararlanmak isteyen Özbekistan Heyeti, Ankara ve Mısır’daki temaslarının ardından İstanbul Kuyumcular Odası’nı ziyaret ederek Başkan Mustafa Atayık ve YK üyeleriyle çok verimli bir görüşme gerçekleştirdi. Heyette yer alan Özbekistan Milli Bankası (NBU) Başkanı Alisher K. Mirsoatov, Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davron Vakhabov, Özbekistan TSO Başkan Danışmanı Jamil Maksudi, Özbekistan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Daire Başkan Vekili Alisher Samadov, Özbekistan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Ekonomi Başkanlık Müdürü Sherzod Ozodzoda, Özbekistan Kuyumcular Derneği Başkanı Davron Samatov, Özbekistan Kuyumcular Odası Başkan Yardımcısı Shahruh Tuychiev ve Danışman Ali Yalçın, İKO Başkanı Mustafa Atayık, Yönetim Kurulu Üyeleri; Mehmet Emin Alkan, Minas Arslan, Ali Sayat, Garbis Gedikoğlu, Genel Sekreter İsmail Kalafat ve Başkanlık Danışmanı Ali Ramazan Şanto ile sektörel arası işbirliği ve Özbekistan kuyumculuk sektörünün yasal ve teknolojik alt yapısının kurulması için karşılıklı işbirliği imkanlarını masaya yatırdı. Özbek Heyeti ile İstanbul’da yapılan bu görüşme, kısa sürede meyvesini verdi ve İKO Yönetimi, Cumhurbaşkanı Mirzayoyev’in daveti üzerine Özbekistan’a gitti.

#INSTAGRAM'DA BİZİ TAKİP EDİN