Analiz teknolojisinde dev işbirliği

Analiz teknolojisinde dev işbirliği

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık ile Kahramanmaraş Kuyumcular Odası (KAMKOB) / Altınşehir Başkanı H.Mustafa Öz, İKO- GLT ile Kahramanmaraş Altın ve Mücevher Laboratuvarı arasında teknoloji işbirliği protokolüne imza attı. KAMKOB Başkanı Öz, “İKO Başkanımızla ortak yeni projeler yapma kararı aldık ve işbirliğimizin yeni protokoller getireceğini umuyorum.” dedi.

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) bünyesinde faaliyet gösteren, pırlanta, renkli taşlar ve mücevherde uluslar arası sertifikasyon hizmeti veren GLT Laboratuvarı ile geçtiğimiz yıl depremde büyük hasar gören ve çalışamaz durumda bulunan Kahramanmaraş Altın ve Mücevher Laboratuvarı arasında teknoloji/makine/ekipman konusunda anlamlı bir iş birliği gerçekleştirildi. İşbirliği kapsamında Kahramanmaraş, Altın ve Mücevher Laboratuvarı’na ait gemolojik cihazların önemli bir kısmı, belirli bir süre için GLT Laboratuvarı’nda kullanılacak. Ekipmanların, Kuyumcular Odası’nda düzenlenen devir-teslim töreninde İKO Başkanı Mustafa Atayık ile Kahramanmaraş Kuyumcular Odası ve Altınşehir Başkanı H.Mustafa Öz, protokole birlikte imza attı. Törene, İKO Başkan Vekili Turhan Gürdal ile Kahramanmaraş Altınşehir Yönetim Kurulu Üyesi Halit Dama, İKO Genel Sekreteri İsmail Kalafat, Başkan Danışmanı Ali Ramazan Şanto, GLT Proje ve Kalite Yöneticisi Özge Nurhayat Günay katıldı

Söz konusu işbirliği kapsamında Kahramanmaraş Altın ve Mücevher Laboratuvarı’nda çalışan personeller, GLT Akademi’de eğitim görecek.
Sertifikasyon konusunda sektörün referans kuruluşu haline gelen Türkiye’nin Gemoloji Laboratuvarı GLT, Kahramanmaraş Altın ve Mücevher Laboratuvarı tarafından ortak kullanıma açılan yeni cihazlarla ülkemizin gemoloji alanında en geniş ve en zengin analiz ekipmanlarına sahip oldu.

İKO ile ortak yeni projelere imza atacağız
Kahramanmaraş Kuyumcular Odası ve Altınşehir Başkanı H.Mustafa Öz, protokol ile ilgili sorularımızı yanıtladı.

İKO-GLT Laboratuarı ile yaptığınız teknolojik işbirliği ve imzaladığınız protokol hakkında neler söylemek istersiniz?
Kahramanmaraş 6 Şubat depreminin ardından orta hasar olan Altınşehir sitemizin güçlendirilmesi yapılıp tekrar faaliyete geçene kadar İKO-GLT ile görüşerek İKO Başkanımızla iş birliği kararı aldık.
İşbirliğinin süresi ve kapsamı nedir?
İş birliğimizin süresini 2 yıl olarak belirledik, kapsamı ise İKO ile Teknoloji altyapısının geliştirilmesi ve eğitim işbirliğini kapsamaktadır.

Teknoloji konusunda böyle bir işbirliği, özellikle iki meslek odası arasında sektör içinde ilktir diyebilir miyiz?
Evet, malum kuyum sektöründe İstanbul’dan sonra 2.büyük üretim merkezi K.Maraş’tır, bundan dolayı İKO ile KAMKOB arasında daha önce örneği olmayan protokol yaparak bir ilke imza atmış olduk.

İstanbul Kuyumcular Odası ve GLT ile yaptığınız işbirliği gelecekte farklı alanlarda sürecek mi?
İKO ile KAMKOB arasında yapılan işbirliğinin ardından İKO Başkanımızla ortak yeni projeler yapma kararı aldık ve işbirliğimizin yeni protokoller getireceğini umuyorum.

Kahramanmaraş’ta sektör mensupları geçen bir yılın ardından depremin yaralarını ne ölçüde sarabildi? Üretim de kapasite kullanımı ne kadar?
Depremin üzerinden 1 yılı aşkın süre geçmesine rağmen maalesef süreç istenildiği seviyede ilerlemiyor. Üretimde maalesef kapasite kullanımı önceki yıllara göre %40 civarında düşmüş durumda.

Deprem süreci ve sonrasında şehir dışına taşınan üreticilerimiz oldu mu?
Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren kuyum sektöründen şehir dışına taşınan hiçbir firmamız olmadı.

Kahramanmaraş Kuyumcular Odası olarak deprem sürecinde meslektaşlarınız için neler yaptınız?
Depremin akabinde emniyet müdürlüğümüz ve Valilikle görüşerek kuyumcuların yoğun olduğu bölgelerde polis devriyelerinin artmasını ve 24 saat hizmet vermesini sağladık. Altınşehir sitemizde depremden bugüne hala özel harekât polislerimizle iş yerlerinin güvenliğini sağlıyoruz. İş yerleri hasar gören esnafımıza Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesine ait katlı otoparkı iş yerlerine çevirerek imalatçılarımızın işlerine devam etmelerini sağladık.

Altınşehir Kompleksi’nin yapı olarak güçlendirilmesi konusunda Ankara’da yürüttüğümüz çalışmalar ne durumda?
Bildiğiniz gibi Altınşehir küçük sanayi sitemiz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteği ile yapılmıştı. Şimdide orta hasarlı sitemizin karot numuneleri alınmış, röntgeni çekilerek projesi hazırlanmış ve ihale süreci devam etmektedir. Altınşehir sanayi sitemizin yine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın kredi desteği ile yapımına başlanacaktır. Yeniden üretime geçme süresi 1 ila 1.5 yıl olarak hedeflenmektedir.

Türk kuyumculuk sektörünün bugün en önemli ve öncelikli gündemi ne olmalıdır?
Bana göre, Türk kuyumculuk sektörünün özel durumu vardır. Öncelikle ayar kontrol denetimleri ve kayıt dışı çalışmalarla ilgili kolluk görevlileri ve odaların koordinasyon içerisinde çalışmaları sektördeki haksız rekabetin önüne geçebilir.

#INSTAGRAM'DA BİZİ TAKİP EDİN