Darphane’nin Kartal’daki yeni fabrikasıyla günlük üretim 6 ton’a çıkıyor.

Darphane’nin Kartal’daki yeni fabrikasıyla günlük üretim 6 ton’a çıkıyor.

Gold News ve İKOHABER sitesine özel açıklamalar yapan Darphane Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin, sorunların farkında olduklarını belirterek, Haziran ayında Kartal’daki üretim tesisinin devreye alınmasıyla günlük altın üretiminin 6 tona çıkacağını açıkladı. Şahin, süreç içerisinde yarım gram altınların (0,5 gram), piyasanın talepleri doğrultusunda yeniden üretilmesinin değerlendirilebileceğini söyledi.

Nesim AKIN

Göreve geldiğiniz günden beri Darphane’de neler değişti?
Daha önce Darphane’nin ürettiği pasaport, T.C. kimlik kartı ve bandrol işlemlerini yeniden bünyemize kattık. Ayrıca, altın ithalatında dahilde işlem ayar kontrollerini yapmaya başladık. Bu süreçte, mevcut tesislerimizin iyileştirilmesiyle alakalı olarak çok iyi yol aldık.Bugün, Türkiye pasaportu dünyanın en güvenlikli pasaportlarından birisi olarak kabul ediliyor. Bandrol ile birlikte bize yeni iş kapıları açıldı. Metal, cam ve pet şişelerin geri dönüşümüyle ilgili depozito takip sistemini hayata geçirdik. Geçen 4,5 yılda Darphane’ye Altın Sertifikası, İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS), Kıymetli Madenler Takip Sistemi (KMTS) ve Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) gibi vizyoner projeler kazandırdık. Hatıra para konusunda açılımlar yaptık, renkli hatıra paralar basmaya başladık.

İKO Yönetimi ve sektörün temsil kurumlarıyla nasıl bir iletişim/işbirliği içerisine girdiniz?
İstanbul Kuyumcular Odası, İTO Kuyumculuk Komitesi ve tüm vilayetlerimizin kuyumcu oda/dernekleriyle hep iletişimde olduk, pandemi döneminde online toplantılar yaptık. Biz, devleti temsil eden masanın bu tarafında oturuyoruz, sorunların tamamına ulaşmak için sıkıntıları yaşayan, vatandaşlarla yüz yüze gelen kuyumcu esnafıyla sistematik olarak bir araya geliyoruz. İKO Başkanımız ile aşağı yukarı her hafta bir temasımız, görüşmemiz oluyor.

Piyasada altına olan yoğun talep, Darphane’ye nasıl yansıyor?
Göreve başladığımızda, eski Türkiye’deki hastanelerde olduğu gibi bizde de gece saat 24.00’ten itibaren altın siparişi vermek için Darphane dış kapısında kuyruğa giriliyordu. Bu randevu yöntemini kaldırdık ve dijital randevu sistemine geçtik. Kuyumcu esnafı başta buna itiraz etti. Ama sonrasında yeni sistemin kendileri için faydalarını gördüler. Ayrıca, üretimi planlayabilmemiz için 10 günlük randevu sistemini oluşturduk.
Firma ve bireylerden size günlük ne kadar talep geliyor?
Dönemsel olarak talepler değişebiliyor. Örneğin; yılbaşında ve 29 Ekim’de Cumhuriyet altınlarının yeni tarihli olanlarını piyasaya vermeye başladığımız için günlük talebin 4 tona kadar çıktığı oluyor. Darphane’ye günlük 200 kg ile 4 ton arasında değişen bir talep söz konusu.
Kartal’daki üretim tesisi, piyasadan gelebilecek tüm talepleri karşılayabilecek mi?
Beşiktaş’taki yerleşkemizde tek vardiya altın üretim kapasitemiz, ürün çeşitliliğine göre 400-450 kg. iki vardiyada 600-650 kilograma çıkartıyoruz. Şayet, 3. vardiyayı koyabilirsek 850-900 kilogramlık maksimum kapasitemiz var. Ama Temmuz ayı itibariyle Kartal’daki yeni fabrikamızda günlük 6 ton üretebileceğiz.
Yeni fabrikada kaç kişi çalışacak?
Kapasite artışı, tümüyle yeni teknoloji ve makine parkurumuz ile ilgili olacak. Bu yüzden Beşiktaş’taki mevcut tesisle kıyaslandığında daha az sayıda personele ihtiyaç olacaktır. Beşiktaş’taki tesisimizde de üretim yapmaya devam edeceğiz.
Yeni fabrikada randevu sistemi nasıl olacak?
Yoğun talep dönemi dışında kuyumcu esnafımız randevusunu alır, gelir, saatinde ürününü verir, 20 dakika içerisinde de ürünlerini teslim alır. Yeni tesisimizde bu krizi hiçbir şekilde yaşamayacağız. Daha önceki 100,200,500 kiloluk taleplerin olduğu dönemdeki gibi 20 dakika içerisinde ürünlerimizi teslim edebileceğimizi düşünüyoruz. Randevu sistemi aynı şekilde dijital olarak devam edecek.
Darphane’de en yoğun talep, hangi ürün grubu için geliyor?
Daha çok çeyrek altın ve yarım altınlarda talep yoğunlaşıyor. Küçük küpür dediğimiz çeyrek ve yarım altınlar daha küçük, ince ve hassas oldukları için üretimleri daha yavaş olmakta. İkibuçuk ve Beşlik ürünlerde üretim kapasitesi artmaktadır
Gram altınların (22-24 ayar) üretimi ve pazarlanması nasıl oluyor? Yarım gram (0,5 gram) altınların yeniden üretilmesi gündemde mi?
Yarım gram (0,5 gram) talebi, üreticilerimiz ve rafinerilerimizden gelmişti. Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi, piyasanın talepleri doğrultusunda yarım gram altınların yeniden üretilebilmesi değerlendirilecektir. 1 gram altınların sadece 24 ayar üretimi olacak, 22 ayar gram üretilmeyecek. Cumhuriyet ve ziynet altınları 22 ayardır. Paketli olan gram ve türevlerini 24 ayar olarak üreteceğiz.
Darphane altınlarının Anadolu kuyumcu esnafına hızlı ulaşımı için çalışmalar ne aşamada?
81 ilimizdeki kuyumcuların 3-5 kg altını Darphane’ye getirmesi ve götürmesi bir risk oluşturuyor. Ne yazık ki haberlere yansıyan olaylar olabiliyor. Tüm bunların önüne geçmek ve Anadolu’daki esnafımıza yerinde altın verebilmek amacıyla çalışma başlattık. Bu kapsamda, her il ve ilçede şubeleri olan kamu bankalarımızla siparişlerin alımı/altın tesliminin yapılması konusunda görüşmeler yaptık. Kamu bankaları işbirliği ile öyle ümit ediyorum ki zaman içerisinde bunu da aşarak yereldeki esnafımıza da el uzatmış olacağız.
Kıymetli Maden Takip Sistemi (KMTS) nedir? Ne zaman hayata geçiyor?
KMTS ile ilgili hukuki düzenlemeler yapıldı. 16 rafineri başvurdu, 7’sinin müracaatı alındı. Bu yılın ortasında tahmin ediyorum 16 rafineri için denetim süreci tamamlanınca KMTS’yi de başlatacağız. KMTS sertifikasyonunda süreç tamamen bizim kontrolümüzde olacak. Paketleme sistemini üretim yapacak firmalara vereceğiz. Ayrıca, etiket sisteminde farklı güvenlik unsurları mevcut. Sistemde ürünlerin sahte olup olmadığı tespit edilerek takip ediliyor. Böylece, vatandaşın ayarı ve gramajı düşük kıymetli madenleri almasının önüne geçmiş olacağız. Aynı zamanda, kuyumcu esnafımızı da koruyacağız. Ürün izleme sistemi ile bandrollü bir sistemden bahsediyoruz.KMTS’de1 gram üzeri altın, gümüş, platin ve paladyum kayıt altına alınıp takip edilecektir.
Son olarak aktarmak istediğiniz veya kuyumculara vermek istediğiniz bir mesaj var mı?
Kuyumcuların sıkıntılarından haberdarız. Sosyal medyada şikâyette bulunan kuyumcularımız var. Altın siparişi için rafineriler, büyük üretici ve toptancılara randevu verildiği, kendilerine ise randevu verilmediğini iddia ediyorlar. Kesinlikle birilerine iltimas geçme gibi bir durum söz konusu değildir. Günlük üretim kapasitemizin elverdiği ölçüde kuyumcularımıza randevu vermeye çalışıyoruz. Darphane’nin bazı insanları koruyor, çok ürün veriyor, bazılarına ise vermiyor şeklindeki söylemler bizi incitiyor. İKO Başkanı’na da ilettim, isterseniz kuyumcu esnafı olmayan şahıslara biz randevu vermeyiz veya ürün teslim etmeyiz. Sitemizden 10 günlük randevu veriyoruz. Gece, 24.00’ten itibaren kuyumcular, Darphane randevu portalından randevu alıyor. İnanıyorum ki yeni tesisimizin açılması ile birlikte bütün bu sıkıntılar bitecektir.

#INSTAGRAM'DA BİZİ TAKİP EDİN