Kuyumcular, kota ile yaşamaya alışmak zorunda mı?

Kuyumcular, kota ile yaşamaya alışmak zorunda mı?

Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek; altın ithalatına uygulanan kota ile çok ciddi cari açık kapatıldığını ve bu durumun ülke ekonomisine artı olarak yansıdığını ifade etti. Bu açıklamanın ardından kuyumcuların kota ile iş hayatlarını yaşamasının daha uzun süre devam edeceği tahmin ediliyor. Eren Has Group Genel Müdürü Nurettin Özmen, yaklaşık 1 aydır özellikle talebin azalmasıyla birlikte altın fiyat farklılığının 400$ civarında seyir ettiğini, daha önce 5000$’ın üstünü gören kuyumcular için 400 $’lık farkın bir teselli oluşturduğunu söyledi.

 

Altın fiyat farklılığı neticesinde son aylarda gittikçe azalan kuyum ihracatıyla birlikte değerli maden talebinde de ciddi azalma oldu. Ülke kuyumculuğunun geçen yıla göre, yılın ilk 4 ayında kuyum ihracatı yaklaşık %70 azalmış. Altın fiyatlarının belirli bir süre 2500 TL’nin altında kalması da iç piyasadaki yatırım altınına olan talebi azalttı. Böyle olunca altına azalan talep altın fiyat farkının 400$ ve daha da altına düşmesine sebebiyet veriyor. Eren Has Group Genel Müdürü Nurettin Özmen; son bir aydır değerli maden ticaretinde ciddi bir azalma olduğunu, altın fiyatlarının belirli bir rakamda sabit kalmasının iç piyasadaki talebi aşağı çektiğini söyledi.

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan son açıklamaların ardından kotalı bir iş hayatının daha uzun süre kuyumculuk sektörünü meşgul edeceğini ön gördüklerini kaydeden Nurettin Özmen; “Bakanlığın son açıklamalarının ardından umutlu bir bekleyiş yerini hüzne bıraktı. Şimdi esas soru tekrar 3000 $ hatta daha da üzerine makas açılacak mı? Bu sorunun cevabını altın fiyatlarında yukarı yönlü bir artış olursa kısa sürede alırız. Biz zaten kuyum ihracatının düşmesiyle üreticinin has altın talebinde ciddi bir azalma olacağını söylemiştik. Açıkçası ülke çapında güneşli günler başlarken sektörümüzün üzerinde yine kara bulutlar dolaşmaya devam ediyor.” diye konuştu.

 

Çarşı’daki ikinci Eren Şubesinde hazırlıklar son aşamaya geldi…
EHG’nin çarşıda yakın zamanda açılacak ikinci şubesinin hazırlıklarının artık son aşamaya geldiğini sözlerine ekleyen Özmen; “Gümüş piyasasının kalbinin attığı Çemberlitaş Tavukpazarı Sokak’ta yeni şubemizi Kurban Bayramı sonrası açmayı planlıyoruz. Hazırlıklar son aşamaya geldi. 7 katlı binada geniş stoklarımız eşliğinde sektör mensuplarına değerli maden sunumu yapacağız. Eren Has Group; kontrollü büyümeye titizlikle devam ediyor” dedi.

 

 

#INSTAGRAM'DA BİZİ TAKİP EDİN