Hammaddemiz altına erişimdeki engeller kaldırılmalı

7 yılı aşkın bir süredir, 7/24 hizmet anlayışıyla ‘Biz, Birlikte Daha Güçlüyüz’ mottosuyla çalışmalarımızı aksatmadan yürütüyoruz. Diğer sektör kurumlarımızın kıymetli başkanları ve YK üyeleriyle eşgüdüm içerisinde yoğun mesai harcarken, sadece İstanbul ve üyelerimiz değil, ülke sathındaki 40 bin kuyumcu meslektaşlarımızın çıkarlarını ve beklentilerini gözeterek hep hareket ettik. Bu vizyon ile YK üyelerimizle birlikte kadim mesleğimizi geleceğe taşımak amacıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz.
İç piyasa ve dünyadaki durgunluğun yanı sıra bir süredir meslektaşlarımıza zor günler yaşatan altındaki kota kısıtlaması konusunda Ankara’dan müjdeli haber beklerken, 1 Mart’ta Merkez Bankası’nın yaptığı düzenleme, kuyumcularımızın altın hammaddesine erişimini zorlaştırdı. Bu düzenleme ile Merkez Bankası, zorunlu karşılık uygulamasında değişiklik yaptı ve yabancı krediler için aylık yüzde 1 olan büyüme sınırı yüzde 0,5’e düşürdü. Döviz ile birlikte ilk kez kapsama hammaddemiz olan altın da alınınca özellikle küçük ve orta boy işletmelerimizin altın kredisine ulaşması zorlaşmaya başladı, bu kapsamda Odamıza bildirimler oldu. Ayrıca, düzenleme sonrası bankaların altın kredisi faiz oranlarını da arttırması firmalarımızın üretimde kullandığı hammaddemiz olan altına erişimini zorlaştırdı. Hammaddemiz olan altını kullanarak yüz binlerce kişiye istihdam sağlayan meslektaşlarımız, bugün bir yandan kota nedeniyle yüksek ons fiyatlarının baskısını yaşarken, diğer yandan da altın kredisi alım koşullarının zorlaşmasıyla eli-kolu bağlanmış durumda kaldı. İstanbul Kuyumcular Odası Yönetimi olarak bu gelişme üzerine hızla harekete geçtik. Mücevher imalatçısı-ihracatçısı firmalara sağlanan döviz cinsi altın kredilerinin, TCMB’nin kredi büyüme sınırından muaf tutulması ve arttırılan altın kredisi faiz oranlarının da geri alınması amacıyla hammadde konusunun altın takı/mücevher üretimi için hassasiyetini, kurum olarak sektörümüzün beklentilerini resmi yazıyla; Hazine ve Maliye Bakanlığı Finansal Piyasalar ve Kambiyo Genel Müdürlüğü, TCMB, TCMB Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürlüğü, BDDK, Türkiye Bankalar Birliği TBB, TESK ve ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlara ilettik. Öte yandan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz ile yaptığımız görüşmede, Altın Esaslı Muhasebe’nin sektör için önemi ve acilen yasallaşması beklentimizi de bir kez daha dile getirdik.
Dünya konjonktürü ve koşullar ne olursa olsun, mücevher fuarları katılımcılarına sayısız fırsat kapılarını sunar. Her fuarda olduğu gibi İstanbul Nisan Fuarı’nın ilk akşamında Oda ve dernek başkanlarımızla yeniden bir araya gelerek sektördeki gelişmeleri istişare edeceğiz. Etkinlik boyunca kurumsal standımızda tüm meslektaşlarımızı bekliyoruz. İstanbul Mücevher Fuarı’nın sektörümüz ve tüm katılımcılar için verimli geçmesini diliyorum.