İhracatçı için çelik neyse, altın da odur!

Kuyumcuların ne kadar ihracat yaptığının belli olduğunu, bu nedenle talep kadar altın kotası açılmasının önemine değinen Kurtulan Kuyumculuk Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Naci Kurtulan, cari açığın nedeninin ihracatçı kuyumcu olmadığını söyledi. Kurtulan, ‘Makine ve otomotiv üreticisi için çelik neyse bizim için de altın, üretimde kullandığımız bir hammaddedir, işler ve yeniden ihraç ederiz.” dedi.
- yılını kutlayan Kurtulan Kuyumculuk, ilk günkü heyecan ve vizyonla ‘Made in Türkiye’ markasıyla tasarım gücü yüksek özgün model ve konseptlerini dünyanın farklı coğrafyalarındaki müşterileriyle buluşturmaya devam ediyor. 1996 yılından beri fuarlara katılan marka, geçmiş yıllarda sayıları artsa da bugün İstanbul, Amerika ve Hong Kong organizasyonları olmak üzere yılda 6 fuara katılıyor. Kurtulan Kuyumculuk Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Naci Kurtulan, fuar masraflarının yükselmesi nedeniyle katılım gösterdikleri organizasyonlarda çok seçici davrandıklarını kaydetti.
“1996 yılından beri uluslararası fuarlarda yer alıyoruz. Bu konuda ciddi bir tecrübemiz oluştu. 2000 yılından beri Las Vegas’a katılıyoruz. Eskiden daha çok fuara katılıyorduk; artık özenle seçerek az etkinlikte bulunuyoruz. Yılda İstanbul, Hong Kong ve Amerika’daki 6 fuara katılıyoruz. İş yapılan organizasyonları nokta atışı seçmemiz gerekiyor; çünkü fuar masrafları çok yükseldi. Özellikle, pandemi sonrası internet kullanımının artmasıyla fuarlarınönemi her geçen gün azalıyor. Kurtulan olarak B2B tarafına önemli yatırımlar yapıyoruz. Bu kapsamda kurduğumuz Goldist Bilişim A.Ş, özgün yazılımlarıyla kuyumcu meslektaşlarımıza önemli destekler veriyor.” Zor pazarlara ürün tedariki Kurtulan Kuyumculuk, dünyada iz bırakan kültürel motiflerin iz düşümüyle, kalite standartları yüksek, hikaye kurgusu güçlü koleksiyonlarını rekabetin en yoğun olduğu ülkelere pazarlıyor. İsmet Naci Kurtulan, Uzakdoğu ve Amerikan pazarında iyi bir konumda olduklarını açıkladı. “Kuzey Amerika ülkeleriyle çalışıyoruz. Avrupa pazarında tüm ülkelerle iş birliğimiz var. İngiltere AB’den ayrıldı; ama yine de çalışıyoruz. Fransa, İspanya, Almanya ve İtalya yoğun çalıştığımız ülkeler. Ons farkından dolayı Kuzey Afrika ülkeleriyle neredeyse çalışmıyoruz. Ürünlerimiz pahalı geldiği için Türkiye yerine Çin, Hindistan ve Tayland’taki üreticilere yöneldiler. Ürünlerimiz, her dükkanda satılacak tarzlarda değil, özgün tasarım ve hakikaten değişik ürün talep eden müşterilere hitap ediyor. Uzakdoğu ve Amerika pazarlarında iyiyiz.” İhtiyaç kadar kota açılmalıdır Altın ithalatına kota uygulamasının ticareti olumsuz etkilediğini vurgulayan İsmet Naci Kurtulan, cari açığın nedeni olarak kuyumcu ihracatçılarının gösterilmesinin doğru olmadığını dile getirdi. Kurtulan’a göre, makineci ve otomotivci için çelik neyse kuyumcu için de altın, aynı işlevi görüyor. “İhracatçılar için kota gevşetildi deniyor; ama uygulama henüz başlamadı. Bu nedenle dünya fiyatlarından altın alabilmek için gümrük beyannamelerini bekletiyoruz. İhracatçılar için açılan kota çok yetersiz. Devletimiz ne kadar ihracat yapıldığını biliyor. Biz, altını alıp kasaya koymuyoruz ki! Halk, yüksek enflasyondan korunmak için altın alıyor. Bir otomotivci, makineci için çelik neyse bizim için de altın odur. Altın takı ihracatçısı, cari açığa neden olmuyor. Alıyoruz, işleyerek katma değer katıyor ve satıyoruz. Dünya fiyatlarıyla altın alımı başlarsa iş yaparız, yoksa korkarım ki sektör bir anda durabilir; çünkü dayanacak gücü kalmadı.”