Kuyumcular millileşme hamlelerine destek olmalı
Meslekte asıl sorunun perakende alanında yaşandığını ve kuyumculuğa özel bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu vurgulayan Bayramoğlu Kuyumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Alkan, meslektaşlarını sermaye birikimleriyle Türkiye’nin milli kalkınma atılımlarına destek olmaya çağırdı.
Kuyumculuk piyasasında üretici ve perakendeci kimliğiyle öne çıkan Bayramoğlu Kuyumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Alkan, 1958 yılında Trabzon’un Çaykara ilçesi Uzungöl Demirkapı Köyü’nde dünyaya geldi. Alkan’ın 62 yıllık yaşam öyküsü, adeta “Başarı bedel ister.” sözünü kanıtlar nitelikte… 9 yaşında ailesiyle birlikte Elazığ’a taşınan Alkan, 1970’li yıllarda daha 12-13 yaşlarında iken bir kuyumcu perakendecisinde meslekle tanıştı. 17 yıla yakın süren Elazığ döneminde ileride büyük başarılara imza atacağı perakendeciliği ve bilezikte özgün modeller geliştireceği üretimi de öğrendi. Elazığ’da sadece kuyumculuğun inceliklerini öğrenmekle kalmadı, aynı zamanda ustasından aldığı rızayla perakende mağazasını da açtı. Tarih yaprakları, 1986 yılını gösterdiğinde ise hayallerini gerçeğe dönüştürmek amacıyla İstanbul’un yolunu tutuyor. Hasan Alkan, İstanbul’daki ilk yıllarını şu sözlerle anlattı.
“1986 yılında babamla yaşadığım bir anlaşmazlık üzerine İstanbul’a geldim. Esenler’de tamir-tadilat yapan ilk mağazamı açtım. Bu süreçte, Esenler halkının bana gösterdiği sevgi ve ilgiyi hayatım boyunca unutamam. Altınlarını, bileziklerini bana vererek sermayedar yaptılar. Esnaftan da sonra ödemek üzere borç altın aldım. İki yıla yakın bir sıkıntılı dönemimiz oldu. ”
Borç verdi, atölye sahibi oldu
Perakendecilikte müşterileriyle güven üzerine kurduğu güçlü iletişim, başarıyı da beraberinde getirdi. Kısa sürede Esenler’de sevilen bir kuyumcu haline gelen Alkan, atölyeciliğe nasıl başladıklarını şu sözlerle ifade etti.
“1993-94 yıllarında bir atölyeci arkadaşımıza yardım etmek amacıyla altın verdim. Bir süre sonra verdiğim altın miktarı artınca borçlarını ödeyemeyeceklerini söyleyince karşılığında hiç aklımda yok iken atölye sahibi oldum. Profesyoneller, şirkette çoğalınca Güngören’deki üretimi bu kez Kapalıçarşı’ya aldık. 2014 yılında yaşadığım rahatsızlık nedeniyle işe ara vermek zorunda kaldım. Kapalıçarşı’da toptan/perakende, 4 AVM’de ise mağazamız vardı. İşin başına yeniden dönünce hiçbir şeyin bıraktığım yerde kalmadığını gördüm. Bu süreçte yönetimde radikal bir değişiklik yaparak profesyonellerle yolları ayırdım, oğullarım Mehmet Emin-Emre Alkan’ı Bayramoğlu Kuyumculuk’ta işin başına getirdim.”
Perakendecilikte başarının sırrı!
Yarım asırdır mesleği yürüten Alkan, Elazığ ve Esenler halkının kendisine verdiği desteği hiçbir zaman unutmadığını belirtiyor ve vefa borcunu ödemek amacıyla halen her gün, ilk günkü heyecanla Esenler’deki işyerine gidiyor. Halkın sevgisini nasıl kazandığıyla ilgili şunları söyledi.
“Meslek hayatım boyunca hiçbir müşterime yalan söylemedim. Kaybedeceğimi bilsem bile doğruyu söyledim. Üretimden çok perakendeyi seviyorum. Çünkü, perakendecilikte halkla bir aradasınız. Bana kimse fiyat sormaz, sadece alışverişe gelmezler, dertleşiriz müşterilerimizle…”
Osmanlı motifli bileziği biz ürettik
Alkan, meslekte birçok yeniliğe de öncülük etmiş bir isim.
“Sektörde ilk 8 eksen CNC bilezik makinesini Türkiye’de yaptırmaya öncülük ettim. Bilezikte Osmanlı modelini geliştirdik. Teknolojiden istifade ediyorum; ama yine de halen zımparayı elimde atıyorum. Bileziklerde yön verme, yeni model çıkarmayı yapabiliyorum. Bilezikte çok farklı modeller benim imzamı taşıyor.”
Asıl sorun perakendede!
Türk kuyumculuğunun geleceği için yasal düzenlemenin şart olduğunu belirten Alkan, sektörde asıl sıkıntının perakendecilikten kaynaklandığını vurguluyor.
“Perakendede 2000’li yıllardan sonra parası olan; ancak kuyumculuğu bilmeyen insanlar piyasaya girince ahlaki yapı bozuldu. Eskiden ustanın bulunduğu şehirde bile mağaza açmak etik bulunmazken bugün insanlar, ayrıldıkları işyerinin karşısına mağaza açıyor. Sektöre çeki-düzen verecek bir yasal düzenlemeye gidilmezse düzgün çalışan kuyumcuların büyük bir bölümü bu meslekten çekilebilir.”
Millileşme çalışmalarına destek olabiliriz
Hasan Alkan, kuyumcuların bir araya gelerek ülkenin millileşme hamlelerine destek vermeye çağırdı.
“Bugün, hangi kuyumcu ülkesi için ilaç, silah ve elektronik yatırımına girmiş! 100 kuyumcu bir araya gelerek ilaç ve silah sanayisinde elimizi taşın altına koyabiliriz. Bu tür yatırmalarımız olmadığı için de bazı şeyler de kolay olmuyor. Durum böyle olunca da kuyumculukla ilgili küçük bir düzenleme yapmak için Ankara’ya gittiğimizde muhataplarımızı ikna etmekte zorlanıyoruz.”