Banner-Sterilisa
iko-store
Süleyman Akgün ile sektörü konuştuk

 

Dış ticarette 7/24 saat hizmet verecek bir gümrük yapılanmasına ihtiyaç olduğunu belirten gümüş takı sektörünün önemli simalarından, Akgün Silver Yönetim Kurulu Başkanı Süleyma Akgün,”Sektördeki sorunlar için tüm kurumların içinde olduğu Türkiye çapında bir Kuyumculuk Çalıştayı’na ihtiyaç olduğunu ve bu çalıştayın hem bürokrasinin, hem de tüm Türkiye’nin bakış açısını olumlu yönde etkileyeceğine inanıyorum.” dedi.

Yazı/Fotoğraf: Nesim AKIN

Türkiye olarak gümüş takı sektöründe dünyada nasıl bir yere sahibiz?
Türkiye, hem coğrafik konum hem de kültürel mirasını verimli şekilde kullanmaktadır. Özellikle son yıllarda kaliteli işçiliği ve yenilikçi tasarımlarıyla dünyada öne çıkan bir konuma gelmiş ve ilk 5.sırada yer almıştır.

Dünya liderliği için sektör firmalarının önünde engeller var mı?
Üretim anlamında birçok sektörde olduğu gibi rakiplerimiz Uzak Doğu firmalarıdır. Bu ülkelerdeki prosedür ve detayların bizim ülkemize göre çok daha kolay yürütülmesi ve ihracat işlemlerinin çok daha hızlı yapılabilmesini ve bunun yanında maliyetlerinin bizlere göre daha düşük olması, Türkiye’nin sektörel anlamda lider olmasının zorluğunu göstermektedir.

Piyasada sektör mensuplarının en çok dile getirdiği ve çözüm beklediği sorunlar nelerdir?
Sektörümüzdeki ihracatta karşılaştığımız detay evraklar, hem ciddi bir zaman kaybı hem de ek maliyet artışları en önemli sorunlarımızdan biridir. Ayrıca, ülkemizin coğrafi konumu nedeniyle günübirlik gelenler veya hafta içi gelip de hafta sonu ayrılmak isteyenler için en önemli sorun gümrükleme sorunudur. En az 10 yıldır İhracatçılar Birliği vasıtasıyla defalarca bu sorun 7/24 gümrük çıkış kapılarında gümrük işlemi yapılabilmesi isteğimiz; Ticaret Bakanlığı’na iletilmesine rağmen hatta pilot uygulama için İstanbul Havalimanı’nın da uygulama başlatılacağı cevabını almamıza rağmen henüz bu sorunla ilgili uygulama başlatılmamıştır. Mesai saati dışında ihracat yapabilmek ciddi bir ek ücret yüklemektedir. Bu durumdan dolayı toptan alım yapan müşterilerimizin daha hızlı ve daha düşük maliyet yüklemesi olan ülkelere gittiklerini gözlemekteyiz.

Gümüş takı üreticileri ve toptancıları olarak artılarımız nelerdir?
Hem Türkiye de özgün ürünlerin üretilmesi hem de birçok ülkenin değişik ürünlerinin stok olarak satışa hazır bulundurulması yakın ülkelerdeki müşteriler için çok cazip çekim merkezi olmamızı sağlıyor. Ayrıca, özel siparişleri mikro düzeyde de olsa hızlı üretebilmesi önemli bir avantaj sağlamaktadır. Çünkü, gelen müşteriler aradığı ürün çeşitliliğini bulduğunda başka bir ülkeye gitme ihtiyacına gerek duymamaktadır.

Sektör olarak kalite standartları konusunda nasıl bir yetkinliğe sahibiz?
Piyasanın kendi içinde oto kontrolü bulunmaktadır, bununla birlikte birçok firma  ihracat ile ayakta duruyor, yurt dışına çalışan firmalar belli kalite standartlarını belli düzeyde tutmazlarsa piyasada tutunmaları mümkün değildir. Sektör, kalite ve ayar standartlarında üretim yapmaktadır.

Gümüş piyasasında zaman zaman kaplama konusunda sorunlar var deniyor. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Sektörümüzde birçok üretici firma gümüş ve altın kaplamasını kendi firma içerisinde yapmaktadır. Her ne kadar sadece kaplama yapan firmalar olsa da,çok daha profesyonel bir kaplama İtalya,Almanya,Çin’deki gibi yapan firma olmayışının eksikliğini çekiyoruz.Küçük ve orta kaplama firmaları yurtdışındaki profesyonel firmaların kaplama ücretlerinden daha yüksek bir fiyatla sektöre yansımaktadır buda sektörde kaplama ve maliyeti anlamında dezavantaj oluşturmaktadır. Profesyonel kaplama yapabilecek bir oluşum içinde bulunduğum bir çalışma Mücevher İhracatçıları Birliği tarafından yürütülmeye devam etmesi gerektiği görüşmelerine katılmıştım, belirttiğimiz şekilde profesyonel bir kaplama sistemi kurulduğunda sektörümüzdeki birçok kendi içinde kaplama yapan firma kaplama sistemini kapatacağından eminim İtalya da bile çok önemli miktarda üretim yapan birçok firma ürünlerini başka bir şehirdeki kaplama firmasına götürdüğünü biliyorum. Bu sektördeki bazı konuların profesyonelleşmesini sağlar ve neticesini sektörde daha iyi kalite olarak yansır. Önemli bir konuydu sorduğunuz için ayrıca teşekkür ederim

Altın takıcılar, kota kısıtlaması nedeniyle bir süredir özellikle ihracat noktasında kötü bir süreçten geçiyor. Bu gelişmeler, gümüş takı sektörüne nasıl yansıyor?
Altın ve gümüş sektörü birlikte paralel ilerleyen sektörlerdir, hatta buna birçok sektörü de dahil edebiliriz oluşabilecek en ufak sorun bütün sektörün olumsuz etkilenmesine sebep olmaktadır. Kotadan dolayı uluslararası fiyattan farklı oluşan fiyat farklarını müşterilerimize anlatamamaktayız, haliyle altın takı sektöründe olduğu gibi gümüş takı sektöründe de az da olsa müşteri kaybı oluşmuştur. Türkiye’deki kota uygulamasını bizde müşterilerimize nasıl anlatacağımızı anlayabilmiş değiliz.

Akgün Silver, bugün kaç ülkeye ihracat yapıyor?;
Akgün Silver bugüne kadar ihracat yaptığı ülke sayısı 50’ye yakındır.

Gümüş piyasasında bu yıl, iç pazar ve ihracatta ne tür ürün grupları popüler?
Gümüş piyasasında iç pazarda daha çok zirkon ve benzer taşlı kolye ucu çoğunlukta olmak üzere küpe ve yüzükler popüler. İhracatta ise birçok ülkeye doğu ve batı ülkeleri bazında değerlendirdiğimizde taşlı mat parlak dediğimiz ve yeni popüler ise mineli ürünler yine kolye ucu bileklik önde olmak üzere kolyelerde popülerdir. Ayrıca, alyans çeşitlerinde ülkemiz hem altın hem de gümüş de üretim süreklilik halinde devam etmektedir.

2024 yılı firmanız için nasıl geçti? Bu yıl işler nasıl gidiyor?
Ülkemizde uygulanan kota sistemi müşteri sayısında önemli bir sayı azalmasına neden oldu bu bizde de önceki yıla göre az bir miktar düşüşe neden olmuştur. Bu yıl ise ilk çeyrekte çok bir gelişme olacağını sanmıyorum sonrasını hep beraber göreceğiz.

Firma olarak gelecek ile ilgili vizyon ve hedefleriniz hakkında bize bilgi verebilir misiniz?
Her yıl olduğu gibi hedef mevcut portföyü korumakla beraber katıldığımız yurtdışı fuarlarda yeni müşterilerle çalışabilme imkanı sağlayabilmek öncelikli hedefimiz.

İstanbul Kuyumcular Odası Yönetimi ve Başkan Mustafa Atayık’ın çalışmalarını nasıl buluyorsunuz?
İKO yönetiminin çalışmalarından memnunum, özellikle zaman zaman kamuoyunda ses getirecek açıklamalarını çok olumlu buluyorum.

Son olarak aktarmak istediğiniz bir konu veya meslektaşlarınıza vermek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Sektördeki sorunlar için tüm kurumların içinde olduğu Türkiye çapında bir Kuyumculuk Çalıştayı’na ihtiyaç olduğunu ve bu çalıştayın hem bürokrasinin, hem de tüm Türkiye’nin bakış açısını olumlu yönde etkileyeceğini düşünüyorum. Önerimdir, teşekkür ederim.